TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Alergia na peľ – Senná nádcha (lat. Allergia rhinitis)

1. Popis choroby

Alergia na peľ, u nás známa aj ako tzv. senná nádcha sa prejavuje kašľom, kýchaním, svrbením očí, plným nosom, ale na rozdiel od klasickej nádchy (prechladnutia) nie je spôsobená vírusom, ale alergickou reakciou na vonkajšie alebo vnútorné alergény, ako sú peľ, roztoče alebo zvieratá so srsťou alebo perím. Ak trpíte týmto ochorením, tak vás obmedzuje denne v práci, v škole a všeobecne zasahuje do vášho života. Nemusíte sa zmieriť s nepríjemnými príznakmi a môžete sa naučiť vyhnúť sa spúšťačom a nájsť správnu liečbu.

 

2. Diagnostika

Vyšetrenia u všeobecného lekára a alergológa sú určite potrebné, ak pociťujete prejavy ako upchatý nos, jeho svrbenie, výtok z nosa, kýchanie a kašeľ, opuchnutá a modro sfarbená koža pod očami. Určiť presne na čo má pacient alergiu, vie len lekár, ktorý vyberá aj liečbu. Najčastejšie druhy alergií na peľ sú alergia na peľ stromov (na jar), alergia na trávny peľ (koniec jari, leto), alergia na zvieratá (celoročne) a alergia na spóry a huby (sezónna, ale môže byť aj celoročná).

 

3. Vznik a príčiny

Ak trpíte alergiou na peľ, tak váš imunitný systém identifikuje vo všeobecnosti neškodnú látku vyskytujúcu sa vo vzduchu ako škodlivú a potom produkuje protilátky proti tejto neškodnej látke. Keď nabudúce prídete do styku s touto látkou, tieto protilátky signalizujú vášmu imunitnému systému, aby uvoľňoval chemikálie ako je histamín do krvného obehu, čo spôsobuje reakciu, ktorá vedie k príznakom a prejavom alergie na peľ. Riziká, ktoré zvyšujú šancu na vznik alergie:

  • Trpíte atopickým ekzémom (chronické a zápalové kožné ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým kojencov, deti a mladistvých).
  • Máte pokrvného príbuzného, ktorý je alergik.
  • Žijete alebo pracujete v prostredí, v ktorom sa vyskytujú alergény.
  • Vaša matka fajčila počas vášho prvého roku života.

 

4. Liečba

Liečba akejkoľvek alergie je viazaná na vyšetrenia u lekára a jeho následný výber vhodných liečiv. Je možné, že lekárom vybrané liečovo na prvýkrát nezaberie a to hlavne z dôvodu, že nie každému lieky proti alergii vedia zabrať rovnako efektívne. Mnohým ľuďom zaberie až kombinácia liekov proti alergii. Medzi najčastejšie používané lieky patria aj antihistaminiká (znižujú alebo odstraňujú účinky vyvolané histamínom), ale zvyknú sa používať aj rôzne lieky ako sú kvapky do nosa alebo očí.

 

Cítite niektoré z týchto príznakov? Objednajte sa k lekárovi!