TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Bolesť hlavy – cefalalgia (lat. Cephalalgia)

1. Popis choroby

Predstavuje bolesť v akejkoľvek oblasti hlavy alebo krku. Bolesti hlavy sa môžu objaviť na jednej alebo oboch stranách hlavy, byť izolované na určitom mieste alebo sa šíria do celej hlavy z jedného miesta. Prejavy sú rôzne ako napríklad pulzujúci pocit, ostrá alebo tupá bolesť a môžu sa vyvíjať postupne alebo náhle, pričom môžu trvať až niekoľko dní.

 

Existujú tri hlavné kategórie bolesti hlavy založené na zdroji bolesti a to:

Primárne bolesti hlavy (tenzná bolesť hlavy, migréna...)
Sekundárne bolesti hlavy (bolesť spôsobená napr. infekciou, krvácaním do mozgu alebo bolesť, ktorá vznikla po úraze alebo otrase mozgu)
Kraniálna neuralgia (neuralgia znamená nervovú bolesť).

 

2. Diagnostika

Vyšetrenia u všeobecného lekára alebo neurológa sú určite potrebné ak pociťujete prejavy ako nevoľnosť a vracanie, zvýšenú teplotu nad 39 °C, máte problémy so zrakom, rečou alebo chôdzou, stuhnutý krk, mdloby alebo trpíte paralýzou, resp. svalovou slabosťou na jednej strane tela. Určiť príčinu bolesti je kľúčové pre jej vyliečenie a preto je potrebná dôkladná anamnéza a fyzikálne vyšetrenie.

 

3. Vznik a príčiny

Najčastejšie dôvody vzniku bolesti hlavy sú:

Primárne bolesti hlavy stres, nadmerná psychická záťaž, dehydratácia, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, nedostatok spánku.
Sekundárne bolesti hlavy – vznikajú ako následok iného problému alebo zranenia – úraz hlavy alebo krku, nepriechodnosť ciev v oblasti krku a hlavy, nadmerné užívanie liekov, užívanie drog, zápaly. 
Kraniálna neuralgia – zápal jedného z 12 kraniálnych (hlavových) nervov pochádzajúcich z mozgu, ktoré kontrolujú svaly a prenášajú senzorické signály do hlavy a krku. 

 

4. Liečba

Liečba bolesti hlavy je rôzna a záleží od príčiny a druhu bolesti. Vhodný postup liečby a samotné lieky zvolí lekár. Samotný pacient by však mal dodržiavať pitný režim, pravidelne sa stravovať, obmedziť stresové situácie a pokúsiť sa odstrániť všetky spúšťače bolestí hlavy. Úživanie analgetík (lieky proti bolesti) príčiny bolesti nerieši a môže viesť k liekovej bolesti hlavy.

Cítite niektoré z týchto príznakov? Objednajte sa k lekárovi