TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Implantát - najvernejšia náhrada ozajstného zuba

Udržať si zdravý chrup je v súčasnosti oveľa ľahšie ako kedykoľvek predtým vďaka množstvu dostupných prípravkov a procedúr. Ani dnes sa však úplne nedá zabrániť strate trvalých zubov. Pod tento nepríjemný a nezvratný stav sa podpisujú choroby, úrazy, neovplyvniteľné vonkajšie okolnosti aj genetická predispozícia.

Výsledkom straty vlastného chrupu je sťažené prežúvanie pri jedle, zhoršená artikulácia pri rozprávaní a znížené sebavedomie človeka, ktoré sa môže negatívne prejaviť vo všetkých oblastiach jeho súkromného aj profesionálneho života. Našťastie, moderná medicína má už po ruke také procedúry a technológie, ktoré dokážu zdravé zuby nahradiť tak spoľahlivo, esteticky a funkčne, že časom pacient dokáže aj sám zabudnúť na to, že má v ústach “len” náhrady. Reč je, samozrejme, o zubných implantátoch - najvernejšej a najtrvácnejšej náhrade živých zubov, ktorá je s nástupom najmodernejších technológií vhodná aj tam, kde ešte donedávna neprichádzala do úvahy.

 

Čo je zubný implantát a prečo je najlepšou voľbou?

Zubný implantát je náhrada zuba, resp. náhrada zubného koreňa, ktorá sa natrvalo vsádza priamo do živej kosti čeľuste. Po zhojení pevne zrastie so živým tkanivom a dokonale spĺňa funkciu živého zubného koreňa. Slúži na upevnenie samostatného náhradného zuba alebo aj celého mostíka. Ide o investíciu, ktorú zúročíte i v prípade, že v budúcnosti prídete o vedľajší zub.

Finančnej otázky sme sa, samozrejme, nedotkli náhodou - je to častokrát práve vyššia cena, ktorá pacienta odrádza od implantátov. Prax však ukazuje, že aj tí, ktorí dali prednosť klasickej protéze, po čase zvyknú prejsť na implantáty. Ich výhod oproti snímateľnej protéze je, napokon, viac než dosť. Implantát vyzerá na nerozoznanie od ozajstného zuba, nevyžaduje nutnosť používať lepidlá a ďalšie špeciálne prípravky, nehrozí jeho náhodné uvoľnenie a pomáha stabilizovať a spevňovať čeľusť tak, aby sa minimalizovalo riziko straty ďalších zubov. 

 

Ako sa zavádzajú zubné implantáty?

Vsadenie titánového implantátu do živej čeľuste znie väčšine pacientov pomerne hrôzostrašne. Neustálym zdokonaľovaním používaných postupov a technológií sa však stomatológom podarilo dospieť k procedúre, ktorú väčšina tých, ktorí ju už absolvovali, hodnotí celkom kladne.

V prvej fáze sa musí stav odborne zhodnotiť a naplánuje sa ideálne riešenie. Súčasťou tohto procesu je vyhotovenie RTG / 3D snímok a vizualizácie, ako aj podrobné vysvetlenie celého procesu pacientovi. Nasleduje samotný chirurgický zákrok, pri ktorom je koreň chýbajúceho zuba nahradený titánovou vložkou.

Existuje niekoľko spôsobov, ako zaistiť úspešné zrastenie implantátu s kosťou. V prípade, že je živá kosť nedostatočne zdravá (stáva sa to pri rôznych ochoreniach), podklad pre titánový koreň je možné spevniť pomocou kostnej augmentácie. Nasleduje hojenie, ktoré v ideálnom prípade trvá len 8 týždňov, niekedy sa môže pretiahnuť na pol roka.

Finálnym krokom je rekonštrukcia, teda vyhotovenie a nastavenie samotnej protézy (korunky, mostíka). Následne už pacientovi nič nebráni v plnohodnotnom užívaní si svojej novej zubnej náhrady.

 

All-on-4 - kompletná náhrada chýbajúceho chrupu

Zubné implantáty sú stále univerzálnejšie a všestrannejšie. Využívať ich dnes už môžu aj pacienti, pre ktorých by ešte niekoľko rokov dozadu neboli vhodné, prípadne by pre nich boli až príliš invazívnym a finančne náročným riešením.

Jedným z príkladov pokroku v implantológii sú All-on-4 implantáty, ktoré dokážu šetrným a spoľahlivým spôsobom nahradiť kompletný zubný oblúk. Táto technológia je vhodná pre pacientov, ktorí prišli o všetky alebo o väčšinu zubov hornej či dolnej čeľuste. Vynikajú schopnosťou doplniť celý chrup naraz počas jediného chirurgického zákroku, a to iba za pomoci štyroch titánových implantátov.

Takýto postup pacientom šetrí čas, energiu aj peniaze a je neporovnateľne komfortnejší než operatívne vkladanie implantátov pre každý zub samostatne. All-on-4 implantáty sa zároveň rýchlejšie hoja, a tak sa pacient môže tešiť na nové zuby už do 3-6 mesiacov od zahájenia celej liečby.

Zvažujete zubné implantáty? Chceli by ste vedieť, či je takáto liečba pre vás vhodným riešením? Neváhajte sa obrátiť na City Dental Clinic v Bratislave – jednu z najmodernejších a najobľúbenejších zubných kliník na Slovensku.