TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Mamografia: ako sa na ňu pripraviť a ako prebieha?

Čo je to mamografia?

Mamografia je röntgenové vyšetrenie prsníkov určené na detekciu nádorov. Mamografia sa môže použiť buď na skríning (zisťovanie zmien prsníka u žien, ktoré nemajú príznaky alebo abnormality prsníka s cieľom odhaliť rakovinu skôr ako sú viditeľné klinické príznaky) alebo na diagnostické účely (vyšetrenie podozrivých zmien prsníka ako nové hrudky prsníka, bolesť prsníkov, nezvyčajný vzhľad kože, zhrubnutie bradavky alebo výtok z bradavky). Výsledkom vyšetrenia je snímka, ktorá zobrazuje vnútorné zloženie prsníkov.

Úspešnosť liečby rakoviny prsníkov (pred napadnutím uzlín) je až 90%, a to aj vďaka modernej digitálnej mamografii, ktorá ju umožnuje diagnostikovať a narozdiel od konvenčnej mamografii znižuje radiačnú záťaž o 30%.

 

V akom veku treba začať chodiť pravidelne na mamografické vyšetrenia?

Neexistuje žiadny ideálny vek na začatie skríningu rakoviny prsníka. Na Slovensku majú mamografické vyšetrenie všetky ženy nad 40 rokov plne hradené zdravotnou poisťovňou, pričom by malo byť opakované každé 2 roky. Mladšie ženy vo veku od 20 do 40 rokov majú nárok na sonografické vyšetrenie prsníkov, ktoré v tomto veku lepšie odhalí prípadné zmeny v prsníku. Pri tomto type vyšetrenia sa taktiež odporúča dvojročná, maximálne trojročná frekvencia.

 

Ako sa dostať na mamografiu?

Skôr ako sa objednáte na skríningovom stredisku budete potrebovať odporučenie (výmenný lístok) od vášho gynekológa. Čakacie doby sú rôzne, v niektorých strediskách aj dlhšie ako 4 mesiace. V prípade, že by ste chceli absolvovať vyšetrenie skôr, môžete sa objednať v rádiologických strediskách online. Niektoré popredné radiodiagnostické oddelenia disponujú najnovšími zariadeniami, ktoré dokážu odhaliť aj veľmi malé nádory o veľkosti 5 milimetrov. Nezabúdajte na to, že mamografiu vám môžu urobiť najskôr 3 dni po menštruácii, ideálne, ale až týždeň po jej skončení.

 

Príprava na mamografiu

Na mamografické vyšetrenie nemusíte prísť “na lačno”, práve naopak, bude lepšie, ak prídete dostatočne hydratovaná a tak zabránite nevoľnostiam a kolísaniu krvného tlaku. V deň kedy podstupujete mamografické vyšetrenie nepoužívajte deodorant alebo antiperspirant v akejkoľvek podobe, krém, parfém alebo inú kozmetiku, ktorá sa aplikuje v oblasti hrudníka. Odporúča sa pohodlné a voľnejšie oblečenie. Ak máte piercing v prsníku, musíte si ho vybrať a zároveň počas vyšetrenia nemôžete mať na sebe šperky. Stlačenie prsníkov počas vyšetrenia môže byť trochu nepríjemné, môžete cítiť tlak, no nemalo by byť bolestivé. Vyšetrenie trvá približne desať minút a výsledky by ste sa mali dozvedieť ihneď po vyšetrení alebo až po niekoľkých dňoch (závisí od rádiologického centra a jeho vybavenia). Ak idete do nového centra a v minulosti ste už absolvovali mamografické vyšetrenie, nezabudnite si zobrať vaše staršie snímky so sebou (vypýtajte si ich vo vašej starej ambulancii /centre - mali by ste ich dostať na CD disku), aby ich mohol následne rádiológ porovnať s vašimi novými snímkami. Ak sa potrebujete objednať na mamografiu a chcete termín čo najskôr, môžete využiť aj TopDoktor.