TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zaľahnutie v uchu: príčiny a liečba

1. Základné informácie

Aj keď zaľahnutia v ušiach nemusia spôsobovať bolesť, tlmené zvuky spojené s výskytom tlaku v uchu, pískaním či praskaním vedú k namáhaniu sluchu a môžu byť skutočnou nepríjemnosťou, najmä ak takýto stav pretrváva dlhšiu dobu.

 Prečo je zvuk tlmený, keď sa zdá, že vo zvukovode nič nie je? Príčiny môžu byť úplne neškodné ako nahromadený ušný maz, usadená tekutina v uchu, často aj ako následok nádchy, alebo vážnejšie ako sú alergie, úzkostné poruchy, rakovina nosohltanu a iné.

Zaľahnuté ucho sa môže uvoľniť samo od seba do niekoľkých hodín alebo dní. Existuje aj veľa „babských“ rád, ako sa dá so zaľahnutým uchom poradiť – využívajú sa najmä pri krátkodobých zaľahnutiach v uchu, ktoré sa nespájajú s inými problémami.

No niekedy sa nedá vyhnúť vyšetreniu na ORL a následnej odbornej terapii. Zdravotnícka pomoc je potrebná, ak zaľahnutie v uchu pretrváva viac ako týždeň alebo je spojené s bolesťou či zvýšenou teplotou alebo horúčkou, prípadne sa objavia príznaky ako výtok, začervenanie, zvonenie v ušiach.

Pri liečbe upchatého ucha je dôležité zistiť možné príčiny ťažkostí – tie ovplyvňujú, resp. určujú možnosti účinného spôsobu odstránenia upchatia alebo medikácie odhalenej príčiny problému zaľahnutia, ktoré môže byť spojené s rôznymi zdravotnými komplikáciami, čím sa zabráni nežiadúcim následkom alebo problémom v budúcnosti.

 

 2. Príčiny zaľahnutého ucha

Zaľahnutie ucha je poruchou sluchu a prejavuje sa narušením štandardného vnímania okolia, môže byť krátkodobé i dlhodobé a príčiny sú rôzne.

K najčastejším problémom, ktoré spôsobujú zaľahnutie ucha, patria:

Ušný maz
Ušný maz chráni ucho pred vonkajšou infekciou, udržuje v uchu správnu mieru vlhkosti a zabraňuje vniknutiu nečistôt do ucha. Je zvyčajne mäkký, ale pri nesprávnej hygiene sa môže nahromadiť, stvrdnúť a spôsobiť upchatie ucha. V prípade, kedy je ušný maz príčinou upchatého ucha, môže okrem zhoršeného sluchu medzi príznaky stavu patriť aj:

- bolesť ucha

- zvonenie v ušiach

- závraty

Takéto upchatie môže spôsobiť aj nesprávny postup čistenia ucha vatovou tyčinkou. Vatové tyčinky by nemali byť vtlačené do hĺbky vnútra ucha, pretože takýto spôsob čistenia môže z ušného mazu vytvoriť zátku tlmiacu zvuk alebo dokonca poškodiť ušný bubienok.

Tekutina v uchu

V uchu sa môže vyskytnúť tekutina z niekoľkých dôvodov, medzi tie najbežnejšie patria:

plávanie alebo kúpanie - ušný maz funguje ako prostriedok, ktorý zamedzuje vstup tekutín do ucha, bohužiaľ aj napriek tomu môže dôjsť k jej zachyteniu vo vnútri Eustachovej trubice

infekcia ucha – pri infekcii stredného ucha, korá je spojená s horúčkou, môže dôjsť k upchatiu ucha v dôsledku hromadenia tekutín za bubienkom (zvyčajne sa takto nahromadená tekutina uvoľní sama od seba, no stav môže byť aj bolestivý, preto v prípade silnej alebo dlhšie pretrvávajúcej bolesti je potrebné vyhľadať lekára)

Poškodenie hlukom

Čiastočná alebo úplná strata sluchu vyvolaná hlukom je jedným z najbežnejších typov straty sluchu, ktorá vzniká dlhodobým alebo aj jednorazovým vystavením sa nadmernému hluku.

Nadmorská výška

Dočasné zaľahnutie ucha môže vzniknúť pri potápaní, šoférovaní do kopca alebo lietaní. Rýchla zmena tlaku vzduchu mimo tela spôsobí takéto upchatie. Eustachova trubica je zodpovedná za vyrovnávanie tlaku v strednom uchu, ale vo vyšších nadmorských výškach nedokáže vždy správne vyrovnať tlak, a teda kvôli tomu je zmena tlaku cítiť v ušiach.

Meniérova choroba a poruchy rovnováhy

Pacienti s ochorením vnútorného ucha (napr. Meniérova choroba – spôsobuje záchvaty závratov, zvonenie v ušiach a zhoršenia sluchu) môžu kvôli nerovnováhe ušných tekutín vo vnútornom uchu pociťovať zaľahnutie v ušiach. Ak je tento príznak sprevádzaný závratmi, hučaním v ušiach alebo stratou sluchu, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Zápaly ucha

K zaľahnutiu v uchu dochádza pri zápale niektorej z častí ucha – okrem zápalu stredného ucha (otitída – akútna, chronická) sa vyskytuje ako súčasť choroby pri zápale vonkajšieho ucha alebo pri zápale zvukovodu. Zápaly môžu mať pôvod vírusový, bakteriálny, plesňový. Zaľahnutie v uchu môže spôsobiť aj prechladnutie spôsobené prudkým prúdením studeného vzduchu - prefúknutím, ľudový názov „prievan v uchu“.

Zápaly horných dýchacích ciest

Nádcha, zápal prínosových dutín alebo zápal nosohltanu sú zvyčajne spojené so zaľahnutím v ušiach.

Zapálené mandle

Zaľahnutie v uchu môže byť dôsledkom zdurenej nosohltanovej mandle, ktorá sa zväčšila z dôvodu jej zápalu. Táto zdravotná komplikácia sa pomerne často vyskytuje u detí.

Chrípky

Súčasťou ťažkostí týchto vírusových ochorení, ktoré okrem iného spôsobujú bolesti hrdla a upchávajú nos, je aj zaľahnutie v ušiach.

Nízky krvný tlak

Pri nízkom tlaku sa vyskytuje znížené prekrvenie mozgu, ktoré okrem iných ťažkostí spôsobuje aj krátkodobé zaľahnutie v ušiach.

Nádory

Ťažkosti sluchu z dôvodu dlhodobého zaľahnutia v uchu môžu byť spôsobené nádorom v nosohltane alebo neurinómom akustického nervu (nádor nervu, ktorý vedie z vnútorného ucha do mozgu).

Alergie

Následkom klasickej alergie alebo sennej nádchy, ktoré sú často spojené so zdurením slizníc nosa a úst, môže byť aj zaľahnutie v uchu.

Úzkosti

Nie je neobvyklé, že ľudia s úzkosťou pociťujú bolesť a tlak v uchu, najmä pri záchvate paniky alebo pri nadmernom strese. Prečo sa to deje? Vnútorné ucho je veľmi citlivé na zmeny v zásobovaní tekutinami a krvou. Ak je krvný tlak zvýšený (srdce bije príliš rýchlo - búši), pretože telo pociťuje úzkosť, uši môžu byť ovplyvnené veľmi rýchlo. Rovnako aj zvýšené hladiny stresových hormónov môžu zmeniť krehkú rovnováhu tekutín v uchu a spôsobiť ich opuch.

 

3. Liečba

Existuje viacero domácich postupov, ako sa zbaviť zaľahnutia v uchu, napr.:

Pri tekutine v uchu je to poskočenie na jednej nohe s naklonenou hlavou na poškodenú stranu (niekedy je potrebné poskakovanie viac krát zopakovať) a tekutina vytečie, pri zmene nadmorskej výšky (napr. pri lete v lietadle) ale aj počas jazdy autom je to zívanie, žutie žuvačky alebo prehĺtanie (naprázdno alebo aj prehĺtanie tekutiny), čím sa otvára Eustachova trubica a ak sa vyrovnáva tlak na oboch stranách bubienka, k „babským“ prostriedkom patrí aj nakvapkanie olivového oleja zahriateho na telesnú teplotu do ucha, teplý harmančekový obklad alebo priloženie a pripevnenie tepelne upravenej cibule na okraj zvukovodu a následné zabalenie do šatky počas noci, prípadne šťavy z cesnaku na vate (na dobu cca 20 minút), ale pomáhajú aj horúce nápoje (čaj, polievka), teplé obklady a iné.

Manéver Valsalva

Tento trik pomáha otvoriť Eustachovu trubicu – treba sa zhlboka nadýchnuť a stlačiť nosové dierky, so zatvorenými ústami sa pokúsiť mierne vydýchnuť nosom (malo by to vytvoriť dostatočný tlak na uvoľnenie ucha). Netreba sa snažiť vydýchnuť príliš silno, aby sa nepoškodil ušný bubienok. Akonáhle sa Eustachova trubica otvorí, pretrvanie jej otvorenia podporí žutie žuvačky alebo cmúľanie tvrdého cukríka.

Para

Para z horúcej vody pomáha uvoľňovať hlien v uchu, preto je pri zaľahnutom uchu dobré absolvovať 10-15 minútovú horúcu sprchu.

Ušné kvapky

Voľnopredajné lieky môžu uvoľniť upchaté ucho spôsobené prechladnutím alebo alergiami. Existujú lieky aj na odstránenie ušného mazu, ktoré dokážu pomôcť uvoľniť ucho, ale pred ich vyskúšaním je potrebné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom.

Lieky proti bolesti

Sprievodným znakom infekcií ucha je bolesť, preto môže byť liečba doplnená o voľnopredajné lieky proti bolesti.

Ak sa uvedenými domácimi postupmi alebo voľnopredajnými liekmi nepodarí vyliečiť zaľahnutie v ušiach, prípadne ak uši zostávajú upchaté ušným mazom, je potrebné riešiť ťažkosti s pomocou odborného lekára – otorinolaryngológa.

Preplachovanie uší

Odstraňovanie ušného mazu, ktorý upcháva ucho, uskutočňujú ušní lekári preplachovaním za pomoci špeciálnych nástrojov, ktoré sú založené na princípe podtlaku.

Antibiotiká, antivirotiká, antimykotiká

Pri zaľahnutiach v uchu spôsobených zápalom niektorej časti ucha (najmä v prípade zápalu Eustachovej trubice alebo jej upchatia), prínosových dutín, horných ciest dýchacích alebo mandlí je potrebné riešiť vyvolávajúcu príčinu, preto lekár predpisuje medikamenty, ktoré likvidujú pôvodcov problému.

Antihistaminiká

Ak sa na zaľahnutí v ušiach podieľajú alergie, tak sa na ich potlačenie využívajú antihistaminiká.

Chirurgický zákrok

Pri liečbe zaľahnutia v uchu sa úprava sluchu operačnými postupmi rieši len v niektorých prípadoch, napr. pri zvýšenom tlaku na bubienok alebo pri nádoroch, najčastejšie je to:

- podtlak a tvorba tekutiny v strednom uchu – tvoria sa pri pretrvávajúcom (chronickom) zápale nosohltanovej mandle. Tekutina obmedzuje pohyb bubienka – rieši sa prepichnutím blanky bubienka, aby sa uvoľnil a vypustil hnis zo stredného ucha.

nádory v nosohltane

- akustický neurinóm (je benígny a zvyčajne malý, pomaly rastúci) – odstraňuje sa len keď sa zväčší a spôsobuje výrazné ťažkosti (poruchy sluchu, tinitus, hluchota)

- choroby stredného ucha (zápal stredného ucha, otoskleróza), ktoré znehybňujú jednu alebo viac sluchových kostičiek – operačné uvoľnenie zafixovaných kostičiek alebo ich náhrada protézou

 

Ak u vás pretrváva pocit zaľahnutia v ušiach alebo máte iné problémy so sluchom je rozumné vyhľadať orl lekára. Pokusy o odblokovanie zaľahnutých uší doma pomocou domácich liekov, ako sú napríklad ušné sviečky alebo vatový tampón, sú riskantné a nikdy neodstránia príčinu problému. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

 

MUDr. Jozef Hromada

ORL - ušné, krčné, nosové

http://www.orl-ambulancia.sk/