TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal močových ciest – uroinfekt, pyelonefritída, cystitída, uretritída

1. Popis choroby

Zápal močových ciest je bakteriálna infekcia v obličkách (pyelonefritída), močovom mechúre (cystitída) alebo močovej trubici (uretritída). Väčšina infekcií sa týka dolných močových ciest (močový mechúr a močová trubica). Ženy sú náchylnejšie na vznik zápalu močových ciest viac ako muži.

 

2. Diagnostika

Navštíviť všeobecného lekára alebo urológa by ste určite mali, keď pociťujete prejavy ako neustále a silné nutkanie močiť, pálenie pri močení, moč je zakalený alebo rôzne sfarbený, moč má silný zápach, máte zvýšenú teplotu, vraciate alebo pociťujete bolesti v oblasti panvy (najmä u žien). Zápal močových ciest predstavuje závažný zdravotný stav a býva často prehliadaný alebo mylne považovaný ako súčasť iného ochorenia, preto je správna diagnostika a vyšetrenie lekárom dôležité.

  

3. Vznik a príčiny

Zápal močových ciest najčastejšie vzniká vstupom baktérii do močového traktu cez močovú trubicu a následným množením v močovom mechúre. Močové cesty sú navrhnuté tak, aby zabránili takýmto bakteriálnym útokom, ale nie vždy je táto obrana úspešná.

  • Zápal v obličkách (pyelonefritída) vzniká prechodom baktérii, ktoré vstupujú do močových ciest cez močovú trubicu, ďalej prejdú do močového mechúra a následne do obličiek.
  • Zápal močového mechúra (cystitída) je zvyčajne spôsobený baktériou Escherichia coli (E-coli), ktorá sa bežne vyskytuje v tráviacej sústave človeka. Sexuálny styk môže viesť k cystitíde.
  • Zápal močovej trubice (uretritída) môže nastať, keď sa baktérie šíria z análneho otvoru do močovej trubice (ženská močová trubica je blízko vagíny). Uretritídu môžu taktiež spôsobiť sexuálne prenosné infekcie, ako je herpes, kvapavka, chlamýdie a mykoplazmy.

 

4. Liečba

Pre liečbu zápalu močových ciest je potrebná správna diagnostika, na základe ktorej sa zvolí liečba. Medzi najčastejšie používané lieky pri liečbe uroinfektu patria antibiotiká (konkrétne antibiotiká vyberá lekár, podľa druhu baktérií a miesta, ktoré baktérie napadli). Oddych, množstvo tekutín, brusnice v rôznych podobách, ak ste žena tak prehodnotenie používanej antikoncepcie (niektoré druhy antikoncepcie môžu prispieť k rastu baktérii) a mnohé ďalšie faktory prispievajú k správnej a úspečnej liečbe.

Cítite niektoré z týchto príčin? Objednajte sa k lekárovi!