TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal priedušiek – bronchitída (lat. Bronchitis)

1. Popis choroby

Zápal priedušiek (odborne bronchitída) je zápal výstelky bronchiálnych trubíc, ktoré prenášajú vzduch do pľúc. Zapálené dýchacie cesty (priedušnica a priedušky) opuchnú a naplnia sa hlienom. Ľudia s bronchitídou dostávajú dotieravý kašeľ, pomocou ktorého sa telo snaží zbaviť hlienu. Hlien môže byť rôzne sfarbený (žltý, zelený, s prímesou krvi). Kašeľ, ktorý je hlavným príznakom bronchitídy, môže trvať len niekoľko dní, no i dva a viac týždňov. K symptómom zápalu priedušiek patria aj: dýchavičnosť, upchatý nos, horúčka, bolesť hlavy, krku alebo na hrudníku, výtok z nosa, únava, slabosť, nechutenstvo.

Bronchitída môže byť:

akútna - je to pomerne časté ochorenie, zvyčajne je spôsobené vírusmi, ale aj baktériami, môže sa vyvinúť z chrípky alebo inej respiračnej infekcie, trvá 7-10 dní, nemá trvalé následky, prechádza sama

chronická - je to závažnejší stav, ktorý sa rozvíja dlhodobo – mesiace až roky. Zvyčajne vzniká opakovanými záchvatmi bronchitídy (väčšinu dní počas troch mesiacov v roku) - ide o trvalé podráždenie alebo zápal výstelky priedušiek (často kvôli fajčeniu), vyžaduje lekársku starostlivosť. Chronická bronchitída môže byť prejavom poškodených pľúc.

Bronchitídu môže dostať ktokoľvek a najrizikovejšími skupinami náchylnými na ochorenie sú predčasne narodené deti, malé deti (do dvoch rokov), fajčiari a starší dospelí (nad 50 rokov) dlhodobo žijúci v znečistenom prostredí. Najčastejšie sa vyskytuje v zimných mesiacoch.

 

2. Diagnostika

Návšteva u všeobecného alebo ORL lekára je potrebná, ak prejavy ochorenia pretrvávajú dlhšie ako tri týždne: kašeľ, teplota je zvýšená nad 37 °C, chorý vykašliava hlien, v hliene je krv, dýchavičnosť (pocit nedostatku vzduchu pri dýchaní) alebo sipot.

Špecifické testy na diagnostiku bronchitídy neexistujú, preto pre správnu diagnostiku bronchitídy je potrebná dôkladná anamnéza, fyzikálne vyšetrenie (počúvanie pľúc), použitie testov na iné stavy (výter z nosa, krvné testy, rozbor vykašľaného hlienu – testovanie vzoriek na vírusy alebo baktérie, testy funkcie pľúc) a pri pretrvávajúcich problémoch aj röntgen hrude (vylúčenie vážnejších stavov).

 

3. Vznik a príčiny

Akútny zápal priedušiek je nákazlivým ochorením spôsobeným hlavne vírusmi a baktériami, ktoré sa prenášajú kvapôčkami slín alebo hlienu pri kýchaní, kašli, rozprávaní alebo blízkym kontaktom (podanie ruky, objatie, dotýkanie sa rovnakých povrchov), pričom u osoby, ktorá je ich nositeľom, sa ochorenie nemusí vždy prejavovať.

Chronickú bronchitídu nespôsobujú baktérie ani vírusy, preto nie je nákazlivá – dôvodom vzniku je najmä prašné prostredie, fajčenie a opakované akútne bronchitídy, ktoré prejdú do chronického štádia.

Najčastejšie dôvody vzniku bronchitídy sú:

fajčenie (tabak, marihuana) – cigaretový dym ovplyvňuje fajčiarov, ale aj ľudí v ich blízkosti – takéto osoby sú oveľa náchylnejšie na vznik akútnej alebo chronickej bronchitídy.

oslabená imunita – môže vzniknúť ako dôsledok chrípky alebo iného ochorenia (astma alebo iné dýchacie ťažkosti, chronický reflux kyseliny, autoimunitná porucha alebo iné ochorenie spôsobujúci zápal)

pracovné prostredie – rizikom sú látky znečisťujúce ovzdušie a dráždiace dýchacie cesty (dym, prachové častice pri práci s textíliami, obilninami alebo s chemickými látkami)

Riziko ochorenia možno znížiť preventívnymi opatreniami, ako sú napr.:

- vyhýbanie sa prítomnosti chorých ľudí (platí to najmä pre zimné mesiace, keď sa ľudia väčšinou zhromažďujú v interiéroch), dymu a iným škodlivým látkam, pri diagnostikovanej alergii aj akýmkoľvek spúšťačom alergií

- nosenie rúška

- zvlhčovanie vzduchu, vetranie, dostatok odpočinku, zdravá strava

- podpora imunity užívaním vitamínov a minerálov

časté umývanie rúk mydlom a teplou vodou alebo používanie dezinfekčných prostriedkov s alkoholom

 

4. Liečba

Liečba zápalu priedušiek môže trvať 2-6 týždňov a počas nej je vždy potrebné prestať fajčiť (aktívne aj pasívne). Zvlhčovanie vzduchu a teplé sprchy podporujú uvoľňovanie hlienu a uľahčujú dýchanie, pomáha aj kľudový režim na lôžku, dostatok spánku, množstvo tekutín (tekutiny zabraňujú dehydratácii organizmu) – vhodné sú najmä bylinné čaje na priedušky, užívanie mukolytík (lieky, ktoré zjemňujú a riedia hlieny, čím umožňujú ich ľahšie vykašliavanie) a cvičebný program zameraný na pľúcnu rehabilitáciu. Liečba prebieha v domácom prostredí, potreba hospitalizácie je zriedkavá.

Liečba bronchitídy:

- antivírusové lieky (antivirotiká) - akútna forma sa zvyčajne nelieči antibiotikami (tie neničia vírusy), ale medikamentami, ktoré liečia základnú príčinu – t. j. ničia vírusy, ktoré spôsobujú 95% zápalov priedušiek

- antibiotiká len pri bakteriálnej infekcii

- pri problémoch s dýchaním sú to bronchodilatátory (lieky, ktoré pomáhajú otvárať dýchacie cesty)

- protizápalové lieky

- voľnopredajné prostriedky na potlačenie kašľa (antitusiká) a potlačenie bolesti

Cítite niektoré z týchto príznakov? Objednajte sa k lekárovi!