TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

5 spôsobov ako zlepšiť imunitu v zime podľa TopDoktor

Zimné mesiace sú obdobím skúšky našej imunity, a teda odolnosti organizmu voči rôznym ochoreniam. Ak sme sa  počas roka o seba svedomito starali a posilňovali popritom našu imunitu, máme omnoho väčšiu pravdepodobnosť, že nás počas zimy vlastné zdravie nesklame. Odolnosť organizmu voči chorobám by sme ale mali podporovať aj počas zimy.

Tím TopDoktor pre vás preto zostavil 5 základných spôsobov ako si zlepšiť imunitu aj v najchladnejších mesiacoch roka.

1. Zvýšme príjem správnych vitamínov, ktoré slúžia priamo na výstavbu imunitného systému.
Ktoré to sú, na čo konkrétne slúžia a kde ich v zimnom období môžeme získať?

Vitamín C – znižuje dĺžku aj závažnosť nachladnutia a chrípky. Prijímajme ho podľa možností prirodzene v podobe ovocia a zeleniny. V zime sa tak snažme zvýšiť predovšetkým konzumáciu kivi, citrusových plodov, paprík, paradajok a kapusty.

Vitamín A – zabraňuje sliznicovým infekciám. Nájdeme ho napr. v pečeni, mliečnych výrobkoch a vajciach.

Vitamín E – zvyšuje imúnnu odpoveď organizmu. Ak ho chceme v tele dopĺňať prostredníctvom stravy, výbornou voľbou sú pšeničné klíčky, sójové bôby, obilniny (chlieb, ryža, cestoviny...), olivový olej, orechy atď.

Vitamín B, železo, zinok a selén – zvyšujú prirodzenú imunitu proti infekciám. V zime by tak v našom jedálničku nemali chýbať hlavne mäso, vnútornosti, ryby a vajcia.

2. Dodajme nášmu organizmu probiotiká, ktoré vytvárajú a zachovávajú zdravú črevnú mikroflóru.
Najviac buniek imunitného systému sa nachádza práve v sliznici čriev, v ktorých sa tak okrem tráviacich procesov uskutočňujú aj dôležité obranné reakcie. Správne zloženie črevnej mikroflóry tak napomáha imunite organizmu. Kvalitné probiotiká ako doplnok stravy nájdeme v každej lekárni. Prirodzené probiotiká načerpáme vďaka fermentovaným (kvaseným) potravinám, akými sú napr. kvasená kapusta, zaváraná zelenina (čalamády, uhorky a pod.) a jogurty.

3. Nezabúdajme na dostatočný pohyb, ktorý má jedno z výsostných postavení pri tvorbe a zlepšovaní imunity. Aj počas zimy si preto pestujme naše športové koníčky a podľa možností si vychutnajme sezónne športy. Ak neholdujeme aktívnemu cvičeniu, doprajme si aspoň pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu.

4. Systematicky sa otužujme, pretože tým znižujeme pravdepodobnosť získania bakteriálnych a vírusových infekcií. Otužovanie je postupné navykanie tela na náhle zmeny teploty. Ako vhodné sa odporúča napríklad spať pri otvorenom okne, denné vetranie miestností, sprchovanie pod vlažnou vodou, striedanie studených a teplých spŕch, plávanie a pod. Začať s otužovaním môžeme kľudne aj v zime, ale premyslene, aby sme nášmu organizmu neuškodili. Apropo, viete, čo sa považuje za najvyšší stupeň otužovania? Je to plávanie v ľadovej vode. Odborníci však odporúčajú, že stať sa Ľadovými medveďmi je najlepšie ešte pred štyridsiatkou.

5. Pokračujme v tradíciách našich starých mám, ktoré počas zimných mesiacov servírujú zvýšené množstvá surového cesnaku, cibule, zázvoru, chrenu, medu i citrónov. Na posilnenie imunity slúži aj jeden veľmi jednoduchý a osvedčený babský recept. Zmixujme šťavu z dvoch mandarínok, lyžicu čerstvého strúhaného zázvoru, šťavu z jedného citróna, čajovú lyžičku medu a trochu vody. Takúto šťavu treba piť aspoň trikrát týždenne a telo sa nám za takúto vitamínovú starostlivosť určite patrične odvďačí.

Týchto 5 spôsobov určite pomáha ale nezaručuje, že neochoriete. Choroba si niekedy nevyberá. Vy si však môžete vybrať doktora, ktorý vás vyšetrí a pomôže s liečbou a nemusíte stráviť dlhé hodiny v čakárni. Môžete sa pohodlne objednať z pohodlia domova a na presný čas. Zoznam našich spolupracujúcich lekárov nájdete na www.topdoktor.sk

Autor: (LAH)