TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Alergická nádcha: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje alergickú nádchu?

Alergické nádchy spôsobujú látky vo vzduchu, ktoré sú pre imunitný systém konkrétneho tela dráždivé a ten ich vyhodnocuje ako niečo škodlivé, preto organizmus jedinca na ne reaguje a vytvára protilátky na svoju obranu (histamín). Reakcia spôsobuje príznaky alergickej nádchy. Tieto látky - alergény - sú také malé, že sa ľahko dajú vdýchnuť nosom alebo ústami.

Alergické nádchy vyvolávajú:

·       vonkajšie alergény: pele stromov, kvetov, tráv, burín, spóry plesní, huby

Alergické rinitídy spôsobené peľmi sa zvýrazňujú počas teplých a suchých dní (vietor roznáša peľ), počas daždivých dní sa peľ zmýva na zem a je malá pravdepodobnosť jeho vdýchnutia. Plesne a huby sa v prírode nachádzajú napr. na hnijúcich stromoch alebo stromoch, príznaky alergie vyvolané plesňami sa zhoršujú počas vlhkých a daždivých dní.

·       vnútorné alergény: srsť, koža, sliny a moč domácich zvierat, šváby vrátane ich slín a odpadu, roztoče, plesne, prach

Plesne v interiéroch vznikajú na miestach, kde sa hromadí voda (napr. kúpelňa, vlhká pivnica), roztoče (drobné živé tvory), ktoré sa nachádzajú v posteľnej bielizni, matracoch, kobercoch, závesoch, čalúnenom nábytku a sú aj súčasťou domáceho prachu, k zvieratám spôsobujúcim alergie patria najmä psy a mačky.

·       ďalšie alergény: dráždivé výpary, parfumy a silné vône, cigaretový dym, znečistený vzduch, zmeny teploty alebo vlhkosti, aerosólové spreje

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o alergickej nádche, môžete si prečítať náš článok – Alergická nádcha a jej prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby alergickej nádchy?

Diagnostika alergickej nádchy je založená na anamnéze (zisťovanie príznakov a ďalších stavov ako je napr. prechladnutie alebo astma), ďalej na ORL vyšetrení, kožnom teste (na pokožku sa aplikujú rôzne alergény, ktoré sa jemným vpichom alebo poškriabaním pokožky dostanú pod povrch tela a po uplynutí 15-30 minút sa sleduje reakcia organizmu – začervenanie a mierny opuch sú prejavom pozitívnej alergickej reakcie) a laboratórnom vyšetrení krvi (meranie protilátok proti špecifickým alergénom).

Po stanovení diagnózy a určení príčiny alergickej nádchy nasleduje liečba predpísaná odborným lekárom – alergológom. Hlavnou zásadou je snaha o odstránenie alergénu. Cieľom liečby je prevencia a zníženie príznakov spôsobených autoimunitným zápalom postihnutých tkanív.

Liečba alergickej nádchy:

·       hyposenzibilizácia (imunoterapia) – dlhodobá, ale účinná liečba, počas ktorej sa organizmus pacienta postupne prispôsobuje tolerancii na alergén (zmierňovanie citlivosti tela voči alergénu) – injekcie, kvapky alebo pilulky. Výsledok: imunitný systém prestane na alergén reagovať.

·       farmaká – na zmiernenie príznakov sa využívajú rôzne voľnopredajné aj lekárom predpisované antihistaminiká (užívanie: perorálne, nazálne – spreje, kvapky), inhalačné kortikoidy, výživové doplnky (zinok), očné kvapky, soľné nosné výplachy, gély a maste

·       prírodné antihistaminiká – napr. ginko, žihľava, kvercetín

·       rastlinné lieky – napr. cesnak, rumanček, kvety bazy a rebríčka, medovka, klinčeky, škorica

Vzniku alergickej nádchy sa nedá zabrániť, liečbou je možné znížiť jej príznaky a zmena životného štýlu (vyhýbať sa dráždivým látkam) pomáha žiť s alergiami. K preventívnym opatreniam patrí napr.: ochrana očí pred peľom nosením okuliarov, používanie filtrov do vysávačom a klimatizácií na znižovanie množstva alergénov v interiéroch, v čase veľkého výskytu peľu nevetrať, využívať čističky vzduchu, často si umývať ruky (najmä po hre s domácimi zvieratkami), sprchou zmývať alergény z vlasov a pokožky pred spaním, z interiérov odstrániť koberce, záclony a závesy, používať posteľnú bielizeň a matrace odolné voči prachu a roztočom, vyhýbať sa tabakovému dymu, vetru a dráždivým výparom.

 

Ak Vás zaujala téma alergickej nádchy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby alergickej nádchy.

 

Ak sa u vašich detí alebo u vás vyskytuje upchatý nos, kýchanie a vodnatý výtok z nosa, šteklenie a svrbenie nosa, svrbenie pier, jazyka, podnebia, hrdla, uší, očí a kože, vodnaté, červené alebo opuchnuté oči, slzenie a pálenie očí, ktoré môžu sprevádzať bolesti hlavy, bolesti dutín, hlien a tlak v nose, hlien a bolesť v hrdle, tmavé kruhy pod očami, sipot, kašeľ a problémy s dýchaním, žihľavka, ekzémy, únava, malátnosťa celkový pocit nepohodlia, mali by ste navštíviť odborného lekára – alergológa, ktorý určí príčinu alergickej nádchy a spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Eva Dzurillová

Alergológ - imunológ, Medicentrum Dzurilla

www.dzurilla.com